Bőrszépítő növényi olajok

Amire szomjazik a bőr

 

A Belico kozmetikumok alapját kizárólag a bőr működésének leginkább megfelelő, legértékesebb növényi olajok adják:

 

 

Ligetszépe olaj: (Oleum Oenothera Biennis)

 

Ligetszépe

A bőrápolásban használatos egyik legértékesebb olaj. Magas koncentrációban telítetlen zsírsavakat tartalmaz,  pl. gamma-linolein savat. Ápolja a száraz, érdes, repedezett bőrt. Erősen hidratáló, nyugtató hatású. Felgyorsítja a vérkeringést, segít az akné egyes formáinak megelőzésében. Belsőleg való szedése is nagyon ajánlott. Sok embernél zavart az anyagcsere azon fázisa, ahol a gamma-linolein sav képződik, ami szélsőséges esetekben neurodermitiszhez (bőrgyulladás) is vezethet.
 
Ezt a hatóanyagot a homeopátiában is elismerik. Angol nevét (Evening Primose Rose) onnan kapta, hogy virágait csak este nyitja ki. A ligetszépe olaj sajnos nem található minden kozmetikai készítményben, mert egyrészt igen drága, másrészt nehezen dolgozható fel. Telítetlen zsírsavai miatt könnyen avasodik. Nem minden kozmetikum gyártó rendelkezik a megfelelő technológiával, a telítetlen zsírsavak oxidációja elleni hatásos védelem felépítéséhez.

 

 

Jojoba olaj: (Oleum Simmondsiae Californicae)

  

Jojoba

 
A jojoba indián neve “Hohowi”. A jojoba egy hatalmas növény, ami akár 5 méter magasra is megnőhet. A növény akár fél évet is kibír víz nélkül, s ellenáll a legnagyobb aszályoknak is. Száraz, sivatagi környezetben található meg, mint pl. Észak-nyugat Mexikóban a Senora sivatag és az Egyesült Államok dél-nyugati vidékén. Az olajat száraz sajtolással vonják a betokozódott dióból. A jojoba olaj valójában viaszos észter, pótolja a természetes védő olajok hiányát, úgy, hogy közben szabályozza a faggyúmirigyek működését is. Kellemesen könnyű, zsírmentes érzetet kelt, védő, gyógyító, tápláló tulajdonsággal.

 

 

 

Karité vaj: (Oleum Butyrospermi Parkii)

 

Karité vaj

 
 
A karite fa a nyugat-afrikai szavannákon nő. Minden fa kb.15-20 kg diót ad. Sajtolással 3-4 kg karitevaj nyerhető belőle, melynek  42-45%-a zsírsav (sztearin sav). Ez az olaj a növény magjából származik, leginkább a Nap által károsított, száraz bőrt táplálja. Javítja a bőr vérkeringését, s ezáltal optimalizálja az oxigénellátását. Növeli a bőr védekezőképességét az UV-sugárzással és a kiszáradással szemben.

 

 

 

Makadámia olaj: (Oleum Macadamiae)

   

Makadámia dió

 
A makadámia egy kb. 20 méter magas fa Ausztrália keleti partvidékein. A makadámia olajat a bőr könnyen felszívja, s azzal nagyon jól összeegyeztethető. Összetételénél fogva egyedülálló bőrápoló olaj. A makadámia olaj nagymértékben hasonlít a bőr természetes faggyú összetevőjéhez. Jelentős palmitinsav tartalmával védi a bőrt az UV sugárzás káros hatásaival szemben. Puhítja és simítja a bőrfelületet, gazdagon hidratálja, de nem zsírosítja. Nagyon jó bőrvédő tulajdonságú.

 

 

 

Szezám olaj: (Oleum Sesami Indicae) 

Szezám olaj

 
 
 
1-1,8 méter magas, ovális levelei 7,5-12,5 cm hosszúak. A trombita alakú virágain 1-3 centiméteres fehér magtok található. A teljesen kifejlődött magtokok felül kinyílnak, s belőlük 1 mm vékony lapos magok szóródnak szét. Ezek olajtartalma elérheti az 50%-ot is. A szezám terem Ázsiában, Indiában, Kínában, a Balkánon és Mexikóban. Természetes, tiszta, kiváló minőségű olaj a szezám magjából. Nagy koncentrációban telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Védi a bőrt a zsírsavak elvesztésétől. Az egyik legjobb védelem a káros UV-sugarakkal szemben.

 

 

 

 

Teafa olaj: (Melaleuca Alternifolia)

 

Teafa olaj

 A teafa cserje egy alacsony növény, melynek tűszerű levelei vannak. A növény csak Ausztráliában terem, főleg Új-Dél-Wales környékén. Az illó olajat lepárlással nyerik. Már az őslakosok is ismerték jótékony hatását. A teafa olaj fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalom csillapító, gombaölő, gyulladáscsökkentő hatású. Fertőtlenítő hatása 12-szer erősebb, mint a kémiai fertőtlenítőszereké. Ez az illó olaj növeli és erősíti a fertőtlenítő hatást.
A manuka a teafa erősebb változata Új -Zélandról.